Контрольна з біотехнології
Тема | Контрольна з біотехнології |
Предмет | Разное |
Вид работы | Контрольная |
Год написания | 2017 |
Оглавление | Технологічні основи біотехнологічних виробництв. Характеристика основних стадій біотехнологічних процесів. 2 Принципи класифікації та номенклатури ферментів. 5 Чому для ферментів важлива третинна структура? 8 Чисті приміщення на біотехнологічних виробництвах. 9 Промисловий синтез антибіотиків. Продуценти та середовища. 18 Список використаної літератури 23 |
Введение |
Контрольна з біотехнології - Контрольная, Разное
Технологічні основи біотехнологічних виробництв. Характеристика основних стадій біотехнологічних процесів.
Найважливішим завданням будь-якого біотехнологічного процесу є розробка й оптимізація технології й апаратури для нього. При організації біотехнологічних виробництв частково був запозичений досвід розвиненої на той час хімічної технології. Однак біотехнологічні процеси мають істотну відмінність від хімічних у силу того, що в біотехнології використають більш складну організацію матерії - біологічну. Кожний біологічний об'єкт (клітка, фермент) - це автономна саморегулююча система. Природа біологічних процесів складна й далеко не з'ясована остаточно. Для мікробних популяцій, наприклад, характерна істотна гетерогенність по ряду ознак - вік, фізіологічна активність, стійкість до впливу несприятливих факторів середовища. Гетерогенність також може бути обумовлена наявністю поверхонь фаз і неоднорідністю умов середовища. У загальному виді будь-який біотехнологічний процес включає три основні стадії: предферментаційну, ферментаційну й постферментаційну. На предферментаційній стадії здійснюють зберігання й підготовку культури продуцента (інокулята), одержання й підготовку живильних субстратів і середовищ, ферментаційних апаратур, технологічної й рециркуліруємої води й повітря. Підтримка й підготовка чистої культури є дуже важливим моментом предферментаційної стадії, тому що продуцент, його фізіолого-біохімічні характеристики й властивості визначають ефективність усього біотехнологічного процесу. У відділенні чистої культури здійснюють зберігання виробничих штамів і забезпечують їх реактивацію й наробіток інокулята в кількостях, необхідних для початку процесу. При вирощуванні посівних доз інокулята застосовують принцип масштабування, тобто проводять послідовне нарощування біомаси продуцента в колбах, суліях, далі в серії послідовних ферментерів. Кожний наступний етап даного процесу відрізняється по обсягу від попереднього звичайно на порядок. Отриманий інокулят по стерильній посівній лінії направляється далі в апарат, у якому реалізується ферментаційна стадія. Готування живильних середовищ здійснюється у спеціальних реакторах, обладнаних мішалками. Залежно від розчинності й сумісності компонентів середовищ можуть бути застосовані окремі реактори. Технологія готування середовищ значно ускладнюється, якщо в їхній склад входять нерозчинні компоненти. У різних біотехнологічних процесах застосовуються різні по походженню й кількостям субстрати, тому процес їхнього готування варіюється. Тому дозування живильних компонентів підбирається й здійснюється індивідуально на кожному виробництві відповідно до Технологічного регламенту конкретного процесу. Як дозуюче встаткування при цьому застосовуються вагові й об'ємні пристрої, використовувані в харчовій і хімічній промисловості. Транспорт речовин здійснюється насосами, стрічковими й шнековими транспортерами. Сипучі компоненти подають у ферментери за допомогою вакуумних насосів. Часто застосовують принцип попередніх сумішей, тобто солі попередньо розчиняють і потім транспортують по трубопроводах, дозуючи їхню подачу по обсягу. У силу виняткової розмаїтості біотехнологічних процесів і застосовуваних для їхньої реалізації середовищ, методів і апаратури розгляд даних елементів далі буде пов'язаний з конкретними біотехнологічними виробництвами. |
Список литературы |
Список литературы по работе «Контрольна з біотехнології».
1. Биотехнология лекарственных средств. Учебное пособие/ Под ред. Быкова В.А. и Далина М.В. – М.: Медбиоэкономика. - 1991. – 303с.
2. Биотехнология. Принципы и применения. – Пер. с англ./ Под ред. И.Хиггинса, Д.Беста, Дж. Джойса. – М.: Мир. – 1988. 3. Биотехнология: Учебное пособие для ВУЗов. В 8 кн./ Под ред. Егорова Н.С., Самуилова В.Д. – М.: Высшая школа. – 1987. 4. Краткий терминологический словарь микробиолога-технолога. – М.: Наука. – 1989. – 136с. 5. Промышленная микробиология/ Под ред. Егорова Н.С. – М.: Высшая школа. - 1989. – 687с. 6. Молекулярные и клеточные аспекты биотехнологии/ Под ред. Инге-Вечтомова С.Г. – Л.: Наука. - 1986.- 256с. 7. Сазыкин Ю.О. Антибиотики как биохимические реагенты. – М.: ВИНИТИ.- 1984. – 203с. |
Кол-во страниц | 23 |
Стоимость | 144 UAHгрн. / 600 RUBруб. |
Номер работы | 8735 |
Заполните форму покупки работы