Годівля і утримання корів у м’ясному скотарстві
Тема | Годівля і утримання корів у м’ясному скотарстві |
Предмет | Разное |
Вид работы | Разное |
Год написания | 2009 |
Оглавление | Вступ 2 Розділ 1. Теоретичні засади годівлі й утримання корів у м’ясному скотарстві 4 1.1. Утримання корів під час парувальної компанії 4 1.2. Утримання і годівля корів під час тільності і у ранній період після отелення 9 1.3. Період діагностики тільності 15 Розділ 2. Практичне вивчення економічної ефективності виробництва яловичини на фермі з розведення м’ясної худоби 20 2.1. Визначення показників ознак відтворювальної здатності корів і бугаїв 20 2.2. Визначення молочності м'ясних корів 21 2.3. Визначення основних ознак м'ясної продуктивності тварин 22 2.4. Визначення економічної ефективності кормових культур 24 2.5. Визначення потреби в кормах для м'ясної худоби 26 2.6. Визначення виручки від реалізації худоби 27 2.7. Визначення собівартості 1-го центнера приросту 28 2.8. Визначення рентабельності галузі 30 Висновки 32 Використана література 34 Додаток А 35 |
Введение |
Годівля і утримання корів у м’ясному скотарстві - Разное, Разное
Галузь спеціалізованого м'ясного скотарства для України – нова, вона має специфічні особливості селекції, технології го¬дівлі й утримання тварин різних статевих і вікових груп.
Слід відзначити, що виробництву м'яса в Україні належить важлива роль у розв'язанні продовольчої проблеми. Для задоволення потреб населення нашої країни у м'ясі та м'ясопродуктах виробництво його на душу населення слід до-вести до 110 кг (зокрема високоякісної яловичини й телятини – до 50 кг). Оскільки Україна є зоною виробництва товарного зерна і вирощування цукрових буряків, а господарства постійно від¬чувають нестачу в концентрованих кормах, то проблему м'яса можна вирішити завдяки веденню скотарства – галузі, яка ефективно використовує побічні продукти землеробства при відносно низькому рівні використання зерна. Однак сучасний рівень виробництва яловичини характери¬зується невисокими показниками. Основною причиною низь¬кої продуктивності молодняка є недостатній рівень його годів¬лі. Нині більшу частку (73%) яловичини одержують за рахунок тварин молочних і комбінованих порід [6]. У зв'язку з підвищен¬ням молочної продуктивності корів дійного стада останніми роками не створюються умови для збільшення їх поголів'я, а в деяких регіонах відбувається навіть скорочення, що негативно позначається на виробництві яловичини. Зменшення поголів'я в молочному скотарстві спричиняє й f різке зниження його кількості на відгодівлі, що надалі призве¬де до ще більшого ускладнення становища з виробництвом яловичини. В Україні при інтенсифікації молочного скотарства відбу¬вається заміна комбінованих порід (особливо сименталів) спеціалізованими молочними (чорно-ряба, голштинська, айширська), м'ясна продуктивність яких нижча. Проблему виробництва яловичини шляхом скорочення по¬голів'я молочних і збільшення поголів'я м'ясних корів успіш¬но розв'язують у багатьох країнах світу. М'ясне скотарство США, Канади нині є провідною галуззю, що забезпечує опти¬мальне співвідношення виробництва молока і яловичини. Для створення високопродуктивних стад спеціалізованих м'ясних порід великої рогатої худоби і здійснення промисло¬вого схрещування Україна не має в достатній кількості пле¬мінних чистопородних м'ясних бугаїв-плідників, що характе¬ризуються високою ефективністю в зоні інтенсивного земле¬робства. Відсутність у нашій країні вітчизняних спеціалізова¬них м'ясних порід, низька ефективність і дорожнеча імпорту зумовили необхідність виведення в Україні м'ясних порід ве¬ликої рогатої худоби з урахуванням фунтово-кліматичних зон на основі схрещування районованих порід з імпортними м'яс¬ними. За цих умов зростає роль зоотехніків, ветеринарних ліка¬рів, інших спеціалістів тваринництва, які мають оволодіти су¬мою не тільки практичних і теоретичних знань, вміти їх уза¬гальнювати й уміло використовувати у своїй роботі. Запровадження тієї чи іншої системи чи способу утримання корів в Україні обумовлюється головним чином забезпеченістю господарств кормами відповідно до продуктивності та фізичного стану молодого стада. Наразі виділяють декілька систем утримання молочних корів: цілорічну стійлову; стійлово-вигульну; стійлово-табірну; стійлово-пасовищну та стійлово-табірно-пасовищну. Застосування тієї чи іншої системи залежить від конкретних господарських умов. Традиційна технологія ведення галузі м'ясного скотарства в усьому світі характеризується сезонністю отелення самок, вирощуванням телят до 6-8-місячного віку на підсисі пере¬важно пасовищним утриманням. Основними шляхами її інтен¬сифікації є збільшення виходу, а також живої маси телят до відлучення. З цими позиціями зв'язано багато технологічних проблем галузі. Розділ 1. Теоретичні засади годівлі й утримання корів у м’ясному скотарстві 1.1. Утримання корів під час парувальної компанії Вибір технології утримання м'ясної худоби в Україні зу¬мовлений наявністю і станом природних кормових угідь, при¬міщень з їх конструктивно-планувальними рішеннями, за¬безпеченістю підстилкою. У господарствах спеціалізованого м'ясного скотарства зас¬тосовують головним чином цілорічну стійлово-вигульну (без¬пасовищну) і стійлово-пасовищну системи утримання худо¬би, які охоплюють два виробничих етапи: перший – отри¬мання і вирощування телят до 6-8-місячного віку на підсисі; другий – інтенсивне дорощування і відгодівля молодняка піс¬ля відлучення. У більшості господарств застосовують цілорічну стійлово-вигульну систему утримання тварин на глибокій незмінній підстилці, організовують їх годівлю на вигульно-кормових майданчиках. Формування глибокої незмінної підстилки у приміщеннях здійснюють восени, до переведення худоби на стійлове утримання, шляхом укладання шару сухої соломи (до 30-40 см) з наступним додатковим внесенням її із розрахунку 3 кг на голову за добу. Видаляють підстилку один-два рази на рік [7]. Годівлю і напування худоби проводять на обладнаних ви¬гульно-кормових майданчиках, які прилягають до приміщень. Загалом способів утримання корів є два – прив’язний і безприв’язний. Зараз найбільш поширене прив’язне утримання. Воно характеризується тим, що корови знаходяться в зафіксованому положенні у стійлах, де тварини відпочивають, споживають корми і де їх доять. Останнім часом на молочних фермах застосовують, особливо при їх реконструкції, прив’язне утримання корів у стійлах з автоматичними прив’язями, а доять тварин на доїльних майданчиках різного типу. Влітку ж корів утримують на розміщених поблизу корівників вигульно-кормових майданчиках безприв’язно і доять на тих же доїльних майданчиках. Завдячуючи цьому, затрати праці по обслуговуванню корів скорочуються в 1,5-2 рази. |
Список литературы |
Список литературы по работе «Годівля і утримання корів у м’ясному скотарстві».1. Басовський М.З. Племінна робота. – К.: Кобза, 1975. – 435 с. 2. Березівський П.С. Економічна ефективність скотарства та шляхи її підвищення. – Львів: Укр. технології, 1998. – 156 с. 3. Буркат В.П., Бородай І.С. Історичні аспекти розвитку теорії селекції у скотарстві України. – К.: Аграрна наука, 2006. – 584 с. 4. Вінничук Д.Т., Гармаш І.О. Оцінка і використання м'ясних бугаїв. – К.: Знання, 1992. – 115 с. 5. Копитець Н.Г. Функціонування системи збуту продукції скотарства: теоретико-практичний аспект: монографія. – К.: Інститут аграрної економіки, 2007. – 210 c. 6. Пабат В.О., Угнівенко А.М., Вінничук Д.Т. М’ясне скотарство України: Практичний посібник. – К.: Аграрна наука, 1997. – 313 с. 7. Підпала Т.В. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини: Курс лекцій. – Миколаїв: МДАУ, 2006. – 359 с. 8. Рубан Ю.Д. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини. – Х.: Еспада, 2005. – 585 с. 9. Угнівенко А.М., Костенко В.І., Чернявський Ю.І. Спеціалізоване м'ясне скотарство. – К.: Вища освіта, 2006. – 303 с. 10. Угнівенко А.М., Мельник Ю.Ф., Коропець Л.А., Лук'янчук Н.В., Носевич Д.К. Програма селекції худоби української м'ясної породи на період 2002-2010 роки / Українська галузева виробничо-наукова асоціація «М'ясне скотарство»; Національний аграрний ун-т. – К.: Аграрна наука, 2003. – 44 с. 11. Шиян Н.І., Найдьонова Н.С. Стан і тенденції розвитку скотарства України: Текст лекції / Харківський національний аграрний ун-т ім. В.В.Докучаєва. – Х., 2006. – 43 с. |
Кол-во страниц | 35 |
Стоимость | 120 UAHгрн. / 500 RUBруб. |
Номер работы | 75533 |
Заполните форму покупки работы