Ефективність інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
Тема | Ефективність інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості |
Предмет | Разное |
Вид работы | Курсовая |
Год написания | 2012 |
Оглавление | ВСТУП 3 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВПЛИВУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ 5 1.1 Класифікація, поняття, зміст та оцінка ефективності інноваційних процесів 5 1.2 Інноваційні стратегії підприємства 10 1.3 Аналіз ефективності інноваційної діяльності 13 РОЗДІЛ 2 ДОСЛІДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПАТ «ДОНЕЦЬКИЙ ХЛIБОЗАВОД №14» 17 2.1 Загальна характеристика підприємства 17 2.2 Оцінка фінансового стану як передумова здійснення інноваційної діяльності підприємства 29 РОЗДІЛ 3 ПРОЕКТ ЗАХОДІВ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА 35 3.1 Оптимізація виробництва та реалізація нової продукції 35 3.2 Впровадження інноваційного продукту на ПАТ «Донецький хлібозавод №14» 39 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 48 ДОДАТКИ 51 |
Введение |
Ефективність інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості - Курсовая, Разное
В умовах становлення ринкової економіки в Україні невирішеними залишаються безліч теоретичних, методичних і практичних питань управління інноваційною діяльністю вітчизняних підприємств. Особливої актуальності набувають питання більш глибокого вивчення шляхів та можливостей ефективного використання інноваційної діяльності, як основи економічного зростання, пошук методів, розв’язання низки завдань в тих сферах господарювання, які виступають каталізатором розвитку економіки.
Аналіз стратегічних факторів активізації інноваційної діяльності на підприємствах хлібобулочної промисловості, дозволив виділити ряд основних проблем, які гальмують більш інтенсивний інноваційний розвиток хлібопекарської галузі. Отже, одним із найважливіших показників, що характеризують економічний розвиток підприємства, є достатній рівень його інноваційного потенціалу, що пояснюється такими основними причинами. По-перше, виробнича функція змінюється в результаті загальної зміни розмірів капіталу, що його використовують у виробництві продукції за рахунок збільшення розмірів основних засобів, що мають більшу наукоємність і пов’язану з нею велику капіталомісткість. По-друге, виробнича функція змінюється в результаті впровадження нових технологій, матеріалів, видів продукції, що випускається, які дають можливість збільшити розміри випуску продукції без істотного збільшення витрат основних ресурсів. Отже, зростання продуктивності праці у вигляді одержання великих обсягів виробництва за відносної економії живої праці збільшує масу споживчої вартості. В даній роботі розглянуто можливості підвищення ефективності діяльності підприємства на основі впровадження інновацій на підприємстві ПАТ «Донецький хлібозавод №14». Метою цієї роботи є вивчення та аналіз всіх господарсько-економічних явищ та процесів, які відбуваються на підприємстві ПАТ «Донецький хлібозавод №14», ознайомлення та розробка методів підвищення ефективності діяльності підприємства за допомогою впровадження інновацій та оптимізації виробничої програми підприємства. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити ряд завдань: - ознайомитися зі змістом поняття інноваційна діяльність підприємства; - визначити суть інноваційної стратегії та порядок її обгрунтування; - дослідити показники оцінювання ефективності інноваційної діяльності; - охарактеризувати господарську діяльність ПАТ «Донецький хлібозавод №14»; - оцінити фінансовий стан щодо можливості подальшого здійснення інноваційної діяльності підприємства; - запропонувати заходи щодо підвищення ефективності інноваційної діяльності підприємства; - оптимізувати обсяги виробництва та реалізації нової продукції та внести пропозиції щодо впровадження інноваціного продукту. Об’єктом дослідження є діяльність підприємства хлібопекарської промисловості ПАТ «Донецький хлібозавод №14». Предметом дослідження є сукупність теоретичних і практичних підходів впливу інноваційної діяльності підприємства на підвищення ефективності його діяльності. В роботі використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи досліджень: діалектичний метод пізнання; системний підхід у досліджені реструктуризаційних процесів хлібопекарської галузі; метод ланцюгових підстановок у визначенні впливу факторів на показники використання капіталу підприємств галузі; порівняльний і структурний аналіз в процесі оцінки динамічних і структурних змін активів хлібопекарських підприємств та джерел їх фінансування. РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВПЛИВУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ 1.1 Класифікація, поняття, зміст та оцінка ефективності інноваційних процесів Терміни «новація», «новина», «інновація», «нововведення» широко використовуються в літературі, у повсякденній практиці і нерідко ототожнюються, хоча дещо різняться за своєю сутністю. Ці терміни об'єднує те, що вони відображають розвиток, оновлення. Будь-яка соц.-економічна система розвивається через оновлення. Поняття «нове», «новина», «новація», «інновація», «нововведення» віддзеркалюють шлях розвитку, який веде до змін через прискорення поступовості руху та оновлення всіх елементів процесу: принципів, методів, цілей, що потребує подолання укорінених звичок, взаємозв'язків, стійких тенденцій і породжує нову якість, як-то: оновлену матеріально-технологічну базу, систему управління, суспільні відносини, новий спосіб життя, новітні життєві стилі [11, c.56-59]. Згідно з класичним визначенням інновація — це не просто нововведення, а нова функція виробництва, «нова комбінація». Вона означає іншу якість виробництва та управління і розглядається в динаміці як процес. Терміном «інновація» позначаються всі нововведення у виробничій, комерційній, фінансовій, маркетинговій, управлінській та інших сферах, будь-які зміни й удосконалення, що забезпечують суспільний прогрес, економію витрат, підвищення рівня ефективності, рентабельності виробництва. Розглянуті теоретичні концепції класифікації інновацій уможливлюють узагальнення класифікаційних ознак і конкретизацію інноваційного процесу, як це показано на схемі 1.1. |
Список литературы |
Список литературы по работе «Ефективність інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості ».
1. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. №254к/96-ВР.
2. Господарський Кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV. 3. Афанасьєв М.В. Економіка підприємства: Навч.-метод. посіб. / Харківський національний економічний ун-т. — Х. : ВД "Інжек", 2009. - 320 с. 4. Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл.. — К. : Атіка, 2004. - 480 с. 5. Березуцький В.В. Основи охорони праці: Навчальний посібник / За ред. проф. В.В. Березуцького. – Х.: Факт, 2005. – 480с. 6. Болюх М.А. Економічний аналіз: навч. посібник / М.А. Болюх, В.З.Бурчевський, М.І.Горбатюк та ін. За ред. акад.. НАНУ, пров М.Г.Чумаченка. – Вид. 2-ге, перер. і доп. – К.: КНЕУ, 2003. – 556с. 7. Василенко В.О., Інноваційний менеджмент: / Навч.посіб. За ред. В.О.Василенко, Шматько В.Г. - Київ: ЦУЛ, Фенікс, 2003. - 440 с. 8. Гамидов Г. О. Основы инноватики и инновационной деятельности. — С.Пб.: / Гамидов Г. О., Колосов В. Г., Османов Н. О. Политехника, 2000. - 327 с. 9. Городня Т.А. Економіка підприємства: Навч.-метод. посібник для самост. роботи студ. спец. "Менеджмент організацій" / Укоопспілка; Львівська комерційна академія — Л. : Вид-во Львів. комерц. акад., 2005. — 124с. 10. Горшенин В.П. Критерии и показатели инновационного потенциала персонала корпорации.- 2006,- №4.- 119с. 11. Грещак М.Г. Економіка підприємства: / Грещак М.Г., Колот В.М., Наливайко А.П., Покропивний С. Ф., Сай В. М. Підручник Київський національний економічний ун- т / С.Ф. Покропивний (ред.). — 2.вид., перероб. та доп. — К. : КНЕУ, 2000. — 526 с. |
Кол-во страниц | 52 |
Стоимость | 144 UAHгрн. / 600 RUBруб. |
Номер работы | 5281 |
Заполните форму покупки работы